2013 yılı sonlarına doğru imalatına başlanan biyokütleye dayalı Termik Santralde elektrik üretimine başlandı.
NATRON HAYAT bünyesinde faaliyet gösteren ve Saraybosna’ ya yaklaşık 250 km mesafedeki MAGLAJ kentinde kurulu kağıt fabrikası için inşa edilen santral, 8 MWe üretim kapasitesine sahiptir.
Biyomass (ağaç kabuğu, kağıt keki ve talaş) yakıtları yakmaya uygun olarak yerli teknoloji ile üretilen Biyokütle Kazanında, 35 ton/h kapasitede, 480 °C sıcaklıkta ve 62 barg basınçta kızgın buhar üretilmektedir.
Elektrik üretiminde, şimdiye kadar değerlendirilemeyen, bertarafının ciddi maliyetler oluşturduğu, büyük yangın tehlikelerine sebep olan işletme atıklarının (ağaç kabuğu, kağıt keki ve talaş) dışında herhangi bir yakıt kullanılmamaktadır.
Daha önce bu atıkların oluşturduğu çevre kirliliği, yangın riski ve bertaraf edilememesi gibi problemler, santralin devreye girmesi ile tarihe karışmıştır.Diğer sektörlerde olduğu gibi, kağıt üretim sektöründe de en büyük gider kalemi enerjidir. Enerji maliyetlerini düşüremeyen firmalar ayakta kalamamışlar, kalamazlar. Yakıt için herhangi bir bedelin ödenmeyecek olması, firmanın en büyük avantajıdır.Yakıt için herhangi bir bedel ödenmeyince, yatırım maliyetinin amorti süresini de oldukça kısaltmaktadır.
Türkiye’de özelleştirme öncesi faaliyet gösteren kağıt fabrikaları, özelleştirme gerçekleştikten sonra pazarda rekabet edemez duruma gelmişlerdir.Rekabet edememenin en büyük nedeni, enerji ihtiyacının yüksek maliyetli LNG, fuel-oil vb. yakıtlardır.Ne zaman ki kendi atıklarını (biyokütle) değerlendirmişler, rekabet edebilir duruma gelmişler ve kapanmaktan kurtulmuşlardır.Türkiye’nin ilk biyokütleye dayalı termik santralini (ÇAYCUMA Kağıt Fabrikası) kurma onurunu yaşayan ve bu onuru ülkemize yaşatan MİMSAN, yurt dışında da benzer projeleri hayata geçirmeye devam etmektedir.
Dost ve kardeş ülke BOSNAHERSEK’ e ve TÜRKİYE’mize hayırlı olsun….
21 Temmuz 2015 Salı
« Tüm Haberler