Buhar Kazanı, Kat Kaloriferi, Kalorifer Kazanı - Mimsan Grup

Türkiye’nin İlk Çöp Yakma Santrali Hayata Geçiyor.

TÜRKİYE’NİN İLK ÇÖP YAKMA SANTRALİ HAYATA GEÇİYOR 

Şehir çöplerinin “tam bertaraf” sistemiyle enerjiye dönüştürüleceği enerji santralinin temeli Malatya’da atıldı. Proje tamamlandığında 100 bin ev çöpten aydınlanacak. Çöp yakma sırasında ortaya çıkan ısı ile kurulacak olan serada ise çiçek yetiştiriciliği yapılacak.

İLKLERİN FİRMASI

Türkiye’nin ilk ‘çöp yakma ve bertaraf’ santrali olan “Entegre Çevre Projesi’nin temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve yerel yöneticiler katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptığı açıklamada,Ülkemizin endüstriyel ısı konusunda dünya çapındaki firması olan Mimsan Grup’un ülkemizin şehir çöpleri ve biyolojik atıklarını enerjiye dönüştürecek teknolojik iddiasını ortaya koyduğunu söyledi.Tüfenkci, “Ortaya konan projenin sadece Türkiye’deki belediyelere değil, bölgemizdeki ülkelere de örnek olacak bir projedir” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da açıklamasında, çevreci ve verimli bir yatırım olan projenin vahşi çöp depolama alanı üzerine kurulduğunu ve tüm ilçelerdeki evsel atıkların da bu merkezde toplanarak değerlendirileceğini söyledi.

100 BİN EV ÇÖPTEN AYDINLANACAK

Sanayi kazanları üreticisi Mimsan Grup tarafından hayata geçirilen proje tamamlandığında, ortaya çıkacak toplam 10 MW/H elektrik enerjisi ile 100 bin ev aydınlanacak. Yakma sırasında ortaya çıkan atık ısı ile de Malatya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kurulacak serada çiçek üretimi yapılacak.

TEKNOLOJİ VE ŞEHİR DOĞA İLE BARIŞIYOR

“Yap işlet devret” modeli  ile toplamda 25 milyon dolar yatırım bedeli olan proje kapsamında belediyenin kasasından bir kuruş para çıkmayacağı gibi, gelirden belediye pay alacak. Proje 2017 yılı sonuna yetiştirilecek.  Mevcut vahşi depolama uygulaması ile doğanın 300 yılda yok edemeyeceği atıklar, bu yeni bertaraf teknolojisi ile çevreci bir şekilde enerjiye dönüştürülecek. “Çöp Yakma ve Bertaraf Etme” projesinde, çöpler sırasıyla ayrıştırma, gazlaştırma ve yakma aşamasından geçiriliyor. Diğer projelerden farklı olarak Türkiye’de bir ilk olacak bu projede, Malatya’nın tüm atıkları yüzde 100 değerlendirilmiş olacak.

Mevcut uygulamada çöpün sadece yüzde 15’i enerjiye dönüşürken, bu yeni teknoloji ile bu oran yüzde 65’e çıkarılacaktır. Bu oran Avrupa ortalamasının da üzerindedir.

MİMSAN GRUP TEKNOLOJİK OLARAK HAZIR

Mimsan Grup CEO’su ve Kazan Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet İlhan, ilk kez Türkiye’nin çöpünün değer kazandığını belirterek, “Mimsan Grup olarak, Türkiye’nin şehir çöpleri ve atıklarının enerjiye dönüştürülmesi için gerekli teknoloji ve altyapıya sahibiz. Dünyadaki yatırımcıları, Türkiye’nin atıktan enerji sektörüne yatırım yapmaya davet ediyoruz. Uluslararası fonları bu yeni teknoloji ile ülkemize çekmeyi hedefliyoruz. Mimsan Grup olarak, Türkiye’de bu sektöre yatırım yapmak isteyen yatırımcılara, belediyelerle anlaşma yapma ve yatırım süreçlerinde tam destek vereceğiz. Türkiye’de yatırım alt yapısı ve teknoloji vardır. Biz firma olarak bu konuda hazırız” dedi.

AVRUPA’DAN 115 YIL SONRA ÜLKEMİZDE

Avrupa’da ilk denemesi 1902 yılında gerçekleşen Çöp Yakma ve Bertaraf Etme yöntemi ile Türkiye, Mimsan Grup’un yatırımı sayesinde tam 115 yıl sonra tanışmış olacak. Ahmet İlhan, Türkiye’de henüz bu alanda yatırım yapmaya cesaret edebilen firma olmadığı için, bu sektörü başlatmak ve önünü açmak için Mimsan Grup olarak ilk adımı kendilerinin attığını sonrasında, diğer şehirlerde bunun hızlı bir şekilde yayılacağına inandığını belirtti. İlhan şunları söyledi:

“Her şehirde bir Çöp Yakma ve Bertaraf Etme ve birkaç biyokütle Santrali kurulacaktır. Yatırımın kendisini ortalama 4-6 yılda amorti ettiği bu sektör oldukça karlıdır. Tüm Türkiye’de yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli bulunuyor. Ülkemizde günlük ortalama çıkan 100 bin ton çöp ve atığın yıllık enerji değeri yaklaşık 5 milyar dolardır. Diğer bitkisel ve biyolojik atıklarla beraber düşünüldüğünde 10 milyar doların üzerinde bir gelir olduğu anlaşılacaktır.”

29 Temmuz 2017 Cumartesi

« Tüm Haberler